MARXA NÒRDICA

Una mica d'història

El primer tipus de Nordic Walking es remunta a principis dels anys 1930, a Finlàndia, quan l'equip nacional finlandès d'Esquí Nòrdic, va començar a entrenar amb la tècnica d'esquí nòrdic també durant l'estiu, caminant i corrent amb pals d'esquí. D’aleshores ençà, aquest ha estat un mètode important d'entrenament fora de temporada per, tots els esquiadors d'esquí nòrdic de competició, així com en d'altres esports.

Les primeres classes documentades de "caminar amb pals", i de promoció d'aquesta forma d'exercici fora de l'àmbit de competició esportiva, daten de 1966, a l'escola de Viherlaakso a Hèlsinki, a càrrec de la professora d'educació física Leena Jaaskeelainen. En els anys 1968-1971 la Universitat de Jyvaskyla, en la seva Facultat de Ciències de l'Esport i de l'Educació Física, de la qual Leena Jaaskelainen és professora, introdueix l'ús de pals per caminar en les seves classes pràctiques i com a base per a desenvolupar diversos exercicis .

En 1973-1981 Leena Jaskeelainen, com a membre de la Junta Nacional d'Educació, pertanyent al Ministeri d'Educació a Finlàndia, introdueix la caminada amb pals dins les noves idees per a l'educació física a les escoles. El 1987 es realitza la primera presentació pública de caminar amb pals d'esquí de fons a la Finlàndia Kavely (Caminada de Finlàndia) a Tampere. El 1988 un esdeveniment públic de caminar amb pals és organitzat per Tuomo Jantunnen, director de Suomen LATU (Associació Central per als Esports Recreatius i Activitats a l'Aire Lliure).

Les primeres investigacions i tests sobre els efectes beneficiosos del Noridc Walking per a la salud, daten de 1996, a Finlàndia. El Nordic Walking, en la seva forma actual, s'inicia el 1996 quan tres entitats van ajuntar els seus esforços per tal de desenvolupar-lo. Aquestues van ser Suomen LATU (Associació Central per Esports Recreatius i Activitats a l'Aire Lliure), l'Institut Finlandès d'Esports, i el fabricant finlandès de pals Exel. Exel proposa el 1997 el nom "Nordic Walking" per a ús internacional, traduint-se a casa nostra com a "Marxa Nòrdica". Al seu torn, es desenvolupa el primer pal de fibra de carboni per a aquesta pràctica, i s'inicia el desenvolupament internacional d'aquesta nova pràctica esportiva. L’any 2000 es constitueix a Finlàndia la INWA (Associació Internacional de Nordic Walking, posteriorment federació), sent els primers membres Finlàndia, Àustria i Alemanya.


Tuomo Jantunen va organitzar la primera caminata pública amb pals al centre 
de Helsinki el dia 5 de gener de 1988   Font: ANWI-Itàlia 

Què és el Nordic Walking ?

El Nordic Walking, o marxa nòrdica, consisteix en caminar amb uns pals especialment dissenyats per al desenvolupament d'aquesta activitat física, en la qual també es pot córrer, saltar, i fer diferents exercicis amb els pals. Ens ofereix una manera senzilla, natural, i molt eficaç, de millorar la pròpia condició física, i de tonificar la musculatura, independentment de l'edat, el sexe i la preparació física.

A més és divertit, relaxant, i assequible econòmicament. Si s'utilitza correctament la tècnica, el Nordic Walking treballa sobre la major part de la musculatura corporal, sense carregar de manera excessiva les articulacions, amb tots els beneficis que representa per completar un bon entrenament.

La INWA distingeix tres nivells de Nordic Walking: el nivell salut, el nivell fitness, i el nivell esportiu -cada persona troba el seu nivell de pràctica i els seus exercicis de d'acord amb la seva pròpia condició física i interessos-. De la caminada terapèutica a un bon entrenament aeròbic, fins als exercicis específics pels atletes.


Nordic Walking Salut  Foto: Jordi Pau Caballero 

Nordic Walking Fitness   Foto: Jordi Pau Caballero 

Nordic Walking Esportiu  Foto: Avelino Pi

Definició oficial del Nordic Walking (INWA 2010)

El Nordic Walking és una modalitat d'activitat física, on a la caminada natural se li afegeix l'ús actiu d'uns pals específics, dissenyats per a la pràctica del Nordic Walking -marxa nòrdica-. Tanmateix, les característiques de la caminada natural i biomecànicament correcta, es mantenen en tots els seus aspectes.

L'amplitud i el moviment del braç en una correcta tècnica de Nordic Walking, respecta la traça del moviment de la caminada natural. Tanmateix, aquestes són algunes de les característiques similars a la tècnica clàssica de l'esquí de fons -origen del Nordic Walking-, com:

- La inclinació del pal durant la fase de suport.
- Control del pal mitjançant la dragonera i la corretja.
- Ús actiu i dinàmic dels pals.

La correcta utilització dels pals implica activament a la part alta del cos en l'acte de caminar, possicionant a aquest cap endavant. L'esforç físic es distribueix de forma versàtil, equilibrada i apropiada, sobre diversos grups musculars de tot el cos. L'aplicació correcta de la tècnica de l'ús del pal, ofereix la possibilitat d'intensificar, de manera significativa, la progressió de la gambada, augmentant el treball muscular de la part alta del cos. Tanmateix, dóna la possibilitat d'implicar altres músculs de la resta del cos.

La marxa nòrdica és una activitat física segura, natural, dinàmica, eficient i adaptable a tothom, que implica tot el cos, de manera simètrica i equilibrada. L'objectiu global del Nordic Walking és el benestar general, físic i psíquic, que basat en les següents característiques fonamentals:

- Caminada i moviment segur, saludable, i biomecànicament correcte.
- Posició i alineació del cos correctes.
- Moviment natural i fluid, tant dels músculs de la part alta, com de la part baixa, i dels músculoscentrales
- Un entrenament harmoniós i simètric de tot el cos.
- Un entrenament aeròbic eficaç, mitjançant l'activació, tant dels petits com dels grans gruposmusculares, produint un moviment rítmic i dinàmic.
- Un augment de la circulació sanguínia i del metabolisme.
- La intensitat i els objectius de l'entrenament poden ser fàcilment adaptats a les necessitats individuals.
- La contínua alternança de contracció i relaxació dels músculs involucrats, alleugereix les tensionesmusculares.
- Les habilitats que ens ofereix es poden aprendre dia a dia en el transcurs de tota la vida.
- És una activitat física adaptada a tothom, independentment de l'edat, el sexe o la condició física.
- És una activitat física NO competitiva.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Nova convocatòria de CIATE de Marxa Nòrdica

Finalitza el CIATE 2017

Nou curs d'instructor/a de Marxa Nòrdica INWA