TÈCNICA I MATERIALLa tècnica del Nordic Walking

La tècnica de la marxa nòrdica es basa en els principis següents:

- Tècnica correcta del caminar.
- Una postura i una correcta alineació del cos, l'estabilitat central, l'ús actiu dels músculs de l'esquena, i l'abdomen.
- Ús adequat de la tècnica específica dels pals -tècnica similar a l'esquí de fons, pas clàssic-.

Això significa que la marxa nòrdica és una nova forma de moure’s, amb l'ajuda d'uns pals especialment dissenyats, però sense canviar el moviment natural, fluid i suau. El Nordic Walking modern ha reforçat la idea que els pals són només una ajuda per ensenyar la forma correcta d'avançar amb la postura correcta, a aprendre a ensenyar, a percebre ia controlar millor, el propi cos. I al mateix temps, aplicant la tècnica correcta, pot crear un entrenament eficaç, natural i complet, per mantenir-se en forma, i tonificar i enfortir tot el cos.

La concepció global del Nordic Walking representa un projecte global per al benestar del cos i la ment. La idea fonamental de la disciplina rau en el fet que els coneixements adquirits durant la pràctica, han de ser transferibles a la vida quotidiana.

La tècnica del Nordic Walking respecta la forma natural del cos humà, i s'adapta a moure en diferents condicions a diferents velocitats, en diferents condicions de sòl, en diferents tipus de terreny. On és possible caminar, és possible fer Nordic Walking, tant en els empinats vessants de les muntanyes, a les planes, a la platja, i en paisatges nevats. Aquesta és la grandesa i la bellesa de la marxa nòrdica, on cada persona pot triar la intensitat de la pràctica que millor s'adapta a les seves condicions físiques, o fer variacions, de acord amb els objectius que es vulguin aconseguir.


L'ensenyament de la marxa nòrdica

Diverses investigacions han demostrat que, amb l'execució correcta de la tècnica, majors seran els beneficis que s'obtenen amb la pràctica de la marxa nòrdica. La millor manera d'aprendre la tècnica correctament és assistint a classes i cursos organitzats pels instructors amb certificació d'instructor INWA, els quals ensenyen correctament Nordic Walking mitjançant l'aprenentatge correcte del Mètode d'Ensenyament ™ de la Tècnica de les 10 Passes.

El bastó de Nordic Walking

El bastó de Nordic Walking és el material bàsic essencial. Ha de ser un pal especialment dissenyat per a la pràctica de la caminada nòrdica aplicant la tècnica correcta, i poder gaudir dels beneficis d'aquesta activitat física.

Un bon bastó de Nordic Walking es basa en les característiques següents:

- Part superior: mànec ergonòmic i una dragonera especial.
- Part central: una canya resistent, lleugera i rígida o lleugerament flexible.
- Part inferior: una puntera rígida i un tac de goma per l'asfalt, especialment dissenyats per a la pràctica del Nordic Walking.

Pel que fa a l'alçada del pal, la forma més senzilla de calcular és, agafant correctament un bastó per l'empunyadura, sense el tac de goma, amb el bastó perpendicular a terra: el colze ens ha de quedar en un angle aproximat de 90 º respecte a terra. Així mateix cal considerar altres factors: la proporcions de les extremitats-no tots som iguals-, la longitud de la gambada, la mobilitat articular i la condició física.

Pals de marxa nòrdica  Foto: Jordi Pau Caballero
Per a la pràctica habitual en el nivell salut, es podrà escollir un bastó una mica més curt, i per al nivell esportiu i per als exercicis atlètics, els bastons han de ser més llargs. També hi ha una fórmula parell calcular la longitud: alçada x 0,68 cm en nivell fitness i alçada x 0,66 a nivell salut, però tot i així, cal tenir en compte les diferents proporcions de les extremitats.

Entrades populars d'aquest blog

Nova convocatòria de CIATE de Marxa Nòrdica

Finalitza el CIATE 2017

Nou curs d'instructor/a de Marxa Nòrdica INWA